A nő, aki 49 disszertációval írta magát be a történelembe

Laura Maria Caterina Bassi Veratti


    Egyszer volt, hol nem volt, a Földközi-tengeren innen, az Alpokon túl, valamikor 1711 október alkonyán Bologna kis városában napvilágot látott egy csöppnyi lány, Laura Maria Caterina Bassi Veratti. 
    Az idő telt-múlt, és a kislány rendkívül gyorsan szívta magába a tudomány minden kis harmatját. Tanulta ő már fiatalon a fizikát, logikát és egyéb tudományokat, megelőzve korának női tagjait. Így egy szép nap a babérokat is lassan kezdte learatni, hisz legyőzve a városi vezetés hitetlenkedő értelmiségijeit, megszerezte az első disszertációját alig 21 évesen. 
    Nem esett messze az alma a fájától, hisz egyszerű származásához mérten, arrogancia nélkül menetelt előre, 49 próbatétellel bizonyítva az éles eszét, mellyel mindenkit lenyűgözött, hisz fizikából, logikából, érveléstechnikából és metafizikából is győzött. 
    Az értelmiség európai trónusára második nőként ülhetett és a PhD-vel kormányozhatta Bologna városának egyetemi tanszékeit. Jobbkeze, Lorenzo Lambertinit bíboros, mindig segítségére sietett. 
Az évek múlásával a hajadonsorból feleséggé lett, de az elektromos kutatását az orvostudomány nem hanyagolta el. Az olasz értelmiségnek Newton elméleteit bemutatta, így született előadásairól versek sokasága. 
    Aki pedig mindezeket nem hinné el, hát kerekedjen fel, járjon utána, de nem úgy, mint a középkor férfiközpontú értelmiségi világa, amelyben Laura csak a változás szelét hozta. Mindezzel bebizonyította, hogy nőből is van eszes, tudós és perposta, vagyis az egyetemi tudás és cím nemcsak a férfiak kiváltsága.
Így volt, még csak nem is mese volt, hisz itt az Insta-profilja: 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A fantasztikus 10-es

A majom királynő

Germánia prófétanője